Ekonomi dan Keusahawanan

     Ekonomi dan Keusahawanan

 

Ekonomi utama di Teluk Intan ialah perusahaan minyak kelapa sawit. Banyak perusahaan minyak kelapa sawit yang diusahakan oleh syarikat besar seperti Sime Darby.

Terdapat juga perusahaan lain seperti pembinaan bot atau kapal. Selain itu, terdapat juga perusahaan getah, pusat beli belah, panggung wayang dan pusat pendidikan di sekitar Teluk Intan. Ini menyebabkan ramai orang ingin datang ke Teluk Intan pada setiap minggu.


Berikut merupakan tempat sosio ekonomi dan keusahawanan lain yang boleh didapati di Teluk Intan, Perak :

 

·         Dataran Udang Galah

      Dataran udang galah merupakan satu tempat makan yang dikongsi oleh beberapa peniaga dengan menjual udang galah sebagai menu utama. Bagi pengunjung yang baru menjejakkan kaki ke Teluk Intan, boleh la mengunjungi Dataran Udang Galah ini untuk menikmati udang galah yang dimasak istimewa. Harga menu udang galah amatlah berpatutan.

      Dataran ini dibina pada awal Januari 2015. Dataran udang galah ini beroperasi daripada pukul 5.00 petang hingga 12.00malam. 

·         Gerbang Malam di Teluk Intan

Merupakan salah satu pasar malam besar yang terdapat di Teluk Intan. Ini juga merupakan tarikan pada waktu malam dan hujung minggu di Teluk Intan. Ramai usahwan yang hadir ke pasar malam ini untuk berniaga

·         Mak Uda De Cafe

      JIka berkunjung ke Bandar Baru, singgahlah ke Mak Uda DE Café. Premis ini merupakan kedai makan yang diusahakan oleh Samisah Saad. Kedai ini merupakan daya tarikan kerana kedai ini menyediakan makanan yang amat sedap dan murah berbanding kedai lain di sekitar Teluk Intan. Jadi, tidak hairanlah kedai makan ini sentiasa dipenuhi oleh pengunjung setiap masa.


      Kedai makan ini beroperasi bermula pada pukul 7.00 pagi hingga 5.00 petang, Isnin hingga Jumaat. Kedai ini juga mengambil tempahan catering daripada majlis-majlis tertentu.Berikut merupakan maklumat premis perniagaan Mak Uda De Café.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Nama pemilik: Shamisah Saad  

       No. Telefon: 017-524 3724     

       Alamat Penuh: No.247 Jalan Intan 10, Bandar Baru 36000 Teluk Intan,Perak      

       Media sosial/website : www.facebook.com/Mak-Uda-De-Cafe-248071011915004/timeline

·         Mee Rebus Mastan Ghani / Gulam Rasul

Merupakan premis kedai makan yang buka pada 24 jam di pekan Teluk Intan. Ramai yang mengunjungi di kedai makan ini pada lewat malam kerana keenakkan makanan mee rebus nya. Disamping itu kedai makan ini juga menyiarkan perlawanan bola sepak yang juga merupakan tarikan lain bagi kedai ini.

·         Antara hotel-hotel yang popular di bandar Teluk Intan:

·         Hotel Grand Court, Teluk Intan

·         Hotel Anson, Teluk Intan

·         Hotel Angsoka, Teluk Intan

·         Hotel G-City, Teluk Intan

·         Rumah Rehat Teluk Intan

 

·         Antara restoran dan cafe yang popular di dapati di bandar Teluk Intan:

·         McDonald's Teluk Intan

·         Domino's Pizza Teluk Intan

·         KFC Teluk Intan

·         KFC Pandu-lalu Teluk Intan

·         Pizza Hut Teluk Intan

·         Sushi King Teluk Intan

·         MarryBrown Teluk Intan

·         OldTown White Coffee

·         GeorgeTown White Coffee

·         Tutti Frutti

·         Secret Recipe

·         Restoran Mastan Ghani

·         Restoran M.Gulam Rasul (24 jam)

·         Kedai Bandung Tarik


             

         Berikut merupakan usahawan yang berdaftar di Pi1M Bandar Baru Teluk Intan

         Sweet Treats

 

NAMA : NOR FARASYAHIRA BT MAT SAAD

UMUR : 25 TAHUN

ALAMAT PREMIS : No. 2209, Taman Panglima, Jalan Changkat Jong, 36000 Teluk Intan, Perak.

NO. TEL : 019-4578318

Fara merupakan ahli Pi1M Bandar Baru Teluk Intan dan beliau juga merupakan usahawan bumiputera yang berkecimpung dalam dunia usahawan sejak dari tahun 2015. Beliau membuka perniagaan makanan yang diberi nama Sweet Treats . Selain membuat perniagaan makanan, Fara juga membuat perniagaan jualan door gift.

Sweet Treats menjual pelbagai jenis makanan dan door gift seperti biskut chocolate, goring pisang cheese, maruku dan pelbagai jenis biskut yang lain. Selain itu, Fara juga banyak mempromosikan produk sweet treats beliau kepada orang ramai melalui laman sosial iaitu facebook (Treats Nyssa) dan Instagram (treatsbynyssasaad). Setiap harga barangan yang dijual adalah dengan harga yang berpatutan.

Segala pertanyaan bolehlah hubungi beliau atau whatsapp di nombor 019-457 8318 atau boleh pergi terus ke premis beliau di alamat No. 2209, Taman Panglima, Jalan Changkat Jong, 36000 Teluk Intan, Perak.


 


  Ismail Radio

 

NAMA : ISMAIL BIN ABDUL HALMI

UMUR : 52 TAHUN

ALAMAT PREMIS : No. 230 GF, Jalan Intan 10, Bandar Baru, Teluk Intan

NO. TEL : 05-621 5994

Ismail merupakan ahli Pi1M Bandar Baru Teluk Intan dan beliau juga merupakan usahawan bumiputera yang berkecimpung dalam dunia usahawan sejak dari tahun 1983. Beliau membuka perniagaan membaiki peralatan elektrik yang diberi nama Ismail Radio . Antara barangan elektrik yang dibaiki oleh Ismail ialah televisyen, radio, seterika dan lain-lain.

Ismail Radio berpengalaman dalam bidang membaiki perlalatan elektrik ini sejak 30 tahun dahulu. Selain itu, Ismail juga membuat pendawaian elektrik di rumah-rumah yang memerlukan perkhidmatannya. Tambahan pula, Ismail juga membuat kerja membaiki alatan elektrik di luar seperti rumah pelanggannya. Contohnya membaiki mesin basuh yang rosak tanpa perlu membawa balik mesin basuh tersebut ke premisnya.  Setiap perkhidmatan yang diberi dikenakan dengan harga yang berpatutan.

Segala pertanyaan bolehlah hubungi beliau di nombor 05-621 5994 atau boleh pergi terus ke premis beliau di alamat  No. 230 GF, Jalan Intan 10, Bandar Baru, 36000 Teluk Intan, Perak.

 


        

       Aby Beauty Collection

 

NAMA : NUR AMIRA BINTI MUZAFFAR SHAH

UMUR : 31 TAHUN

ALAMAT PREMIS : No. 258 GF, Jalan Intan 12, Bandar Baru, Teluk Intan

NO. TEL : 019-3434 077

Amira merupakan ahli Pi1M Bandar Baru Teluk Intan dan beliau juga merupakan usahawan bumiputera yang berkecimpung dalam dunia usahawan sejak dari tahun 2006. Beliau membuka perniagaan butik muslimah yang diberi nama Aby Beauty Collection . Selain membuat perniagaan butik, Amira juga membuat perniagaan jualan makanan seperti laksa dan coffe caramel.

Aby Beauty Collection menjual pelbagai jenis baju dan tudung untuk digayakan oleh para muslimah. Selain itu, Amira juga banyak mempromosikan butik muslimah beliau kepada orang ramai melalui laman sosial iaitu facebook (Habibah Yaacob) dan Instagram (ABYBEAUTY_COLLECTION). Setiap harga barangan yang dijual adalah dengan harga yang berpatutan.

Segala pertanyaan bolehlah hubungi beliau di nombor 011-24077987 atau boleh pergu trus ke premis beliau di alamat  No. 258 GF, Jalan Intan 12, Bandar Baru, 36000 Teluk Intan, Perak.

 


© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.