Ekonomi dan Keusahawanan

EKONOMI:


Bagi keadaan ekonomi dikawasan Kg.Belatik ini, terutama sekali dikawasan mukim kimanis ini, para penduduk disini segelintirnya adalah petani tempatan, malah ada juga yang berkerja dengan Agensi kerajaan mahu pun swasta. secara dasarnya pula adalah seperti:-


Peniaga Runcit Kecil-Kecilan

Di kawasan ini terdapat pelbagai jenis kedai runcit yang telah didirikan dikawasan ini, malah perniagaan mereka ini ada yang didirikan di tepi-tepijalan utama bagi memudahkan para pembeli untuk membeli barang-barang keperluan mereka. Perniagaan runcit mereka ini ada pelbagai produk seperti menjaul makan ringan atau basah, malah yang menjual ikan-ikan kering dan basah serta produk tempatan seperti kraftangan. Maka dengan pendapatan inilah hasil titik peluh mereka untuk meneruskan kehidupan mereka serta menyara keluarga mereka masing-masing.


Gerai-Gerai Makan 

Pengusaha-pengusaha gerai makan samada secara kecilan atau besaran juga terdapat dikawasan ini, malah ramai pengunjung-pengunjung untuk bersinggah digerai-gerai makan ini untuk mengisi perut, malah para penumpang-penumpang bas yang ingin kembali ke perkampungan mereka. kerana gerai-gerai yang dibuka ini di laluan utama Jalan Highway Kimanis - Keningau - Tawau.Pelbagai juadah yang telah disediakan, makanan tempatan juga ada bagi mereka yang gemar untuk menjamu makanan tempatan.


Pengusaha Perkhidmatan

Pengusaha Perkhidmatan yang dimaksudkan disini adalah seperti pengusaha-pengusaha Bas Mini serta pengusaha dari segi sewaan dalam apa jua bidang, serta pengusaha memperbaiki kereta dan sebagainnya.Malah pengusaha seperti Bas mini ini adalah yang paling popular sekali kerana dikawasan perkampungan ini masih lagi ramai yang belum mempunyai kenderaan sendiri untuk kemana sahaja, malah ada juga yang begitu jauh sekali dengan bandar, maka dengan itu perusahaan atau pengusaha Bas-Bas Mini ini telah wujud di kawasan  ini sejak dahulu lagi. Dengan hasil pendapatan yang lumayan untuk menjalankan perniagaan ini, maka Pengusaha Perkhidmatan masih lagi dijalankan dikawasan ini.


Nelayan, Penternak, Pesawah

Nelayan, penternak, pesawah adalah salah satu penyumbang utama ekonomi di kawasan ini kerana secara majoritinya penduduk disini menjalankan tugas atau pekerjaan mereka sama ada nelayan, penternak pelbagai jenis, dan juga pesawah. Dengan hasil pendapatan mereka ini, sesetengah mereka akan menjual hasil mereka ke pekan-pekan terdekat atau bandar terutama sekali pekan Papar atau Pekan Bongawan.Dan hasilnya cukup lumayan sekali jika tidak terganggu oleh masalah-masalah alam semula jadi seperti kemarau panjang atau banjir.Malah adanya boleh meraih pendapatan ratusan ribu ringgit jika hasil tuaian mereka baik.


Pengusaha Makanan

Pengusaha Makanan juga tidak lari daripada salah satu bidang perniagaan yang mereka ceburi, pengusaha makanan sama ada makanan berat atau ringan memang mendapat sambutan dikawasan ini. Contohnya: seperti Pn.Rosidah, Puan ini adalah salah satu pengusaha makanan berat, ringan tempatan atau laut, yang sering kali mendapat tempah daripada mana-mana pihak termasuk Agensi Kerajaan. kerana perniagaan beliau ini telah lama beliau usahakan. Dengan itu para penduduk dikawasan sekitar ini tidak sudah bersusah payah untuk mencari pengusaha makanan secara katering kerana dikampung ini Puan Rosidah sudah jalankan perniagaan ini.


SENARAI USAHAWANAN PI1M PADA BULAN INI


Nama Usahawan : Mary Grace Mathurin

Mykad : 870110-49-5104

Umur : 30

Nama Syarikat : Gerai Ikan

Nama Perniagaan : Menjual Ikan Air Tawar & Ikan Hiasan

Alamat Perniagaan : Kg.Penampang Baru, Kimanis Papar, Jalan Kimanis-Keningau

Tahun Penubuhan : 2010

Telefon :


Infor semasa:-
Kunjungi gerai puan mary yang terletak di kampung penampang baru di tepi jalan menuju ke kimanis-keningau

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.