Pelancongan & Rekreasi


TEMPAT-TEMPAT MENARIK

1). MANIS-MANIS NATURE RESORT & SPA (Tel No: 087-862100)
Alamat: Simpang Kiri, Ulu Kimanis, Papar 89600, Malaysia
Wilayah: Malaysia> Sabah> Papar
Julat Harga: RM170 - RM170 (Berdasarkan Harga rata-rata untuk Bilik Standard)
Kelas Hotel: 3 star - Manis Manis Nature Resort & Spa 3 *
Bilangan bilik: 38

Keterangan Ringkas;-
Terletak disebuah lembah yang tenang dikelilingi oleh hutan sekunder, terletak kira-kira 60km dan boleh dicapai dalam masa yang singkat dengan kenderaan dari pusat bandar, Kota Kinabalu Sabah, Malaysia.
menawarkan banyak pakej dalaman seperti perkahwinan, spa romantik, majilis makan malam, adventure dan sebagainya.

2). SABAH OIL & GAS TERMINAL KIMANIS & TRAINING CENTER (Tel No:088-324200)
Sabah Oil and Gas Terminal (SOGT), adalah menerima, menyimpan dan eksport minyak mentah serta menerima, memproses, memampatkan dan pengangkutan gas yang dihasilkan dari ladang luar pesisir Sabah. Meliputi kawasan seluas kira-kira 250 ekar, SOGT akan mempunyai kapasiti mengendalikan sehingga 300,000 tong minyak mentah sehari dan 1.0 bilion kaki padu standard gas sehari. Minyak mentah dan kondensat diterima dan disimpan di terminal itu akan dimuatkan ke dalam kapal untuk dieksport melalui tambatan titik terletak kira-kira 10 kilometer di luar pantai Kimanis. Terminal baru akan melengkapkan operasi Terminal sedia ada Sabah Gas, Terminal Minyak Mentah Labuan dan Terminal Gas Labuan itu yang akan terus mengendalikan minyak dan gas yang dihasilkan daripada bidang-bidang lain di luar pesisir Sabah. selain itu menempatkan juga Pusat Latihan bagi para pelajar yang mengambil bidang pendidikan carigali.

3). PUSAT PERHENTIAN KIMANIS - KENINGAU HIGHWAY & RESTORAN
Destinasi Utama : Taman Negara Banjaran Crocker
Lebuhraya Kimanis-Keningau adalah sebuah lebuh raya negeri di Sabah, Malaysia, yang menghubungkan pekan Kimanis ke Keningau. Ia juga bertindak sebagai alternatif kepada Laluan Persekutuan 500 dari Kota Kinabalu ke Tenom yang lebih lama. 53 kilometer (33 batu) lebuh raya pada mulanya bermula sebagai jalan balak utama sebelum dinaik taraf kepada lebuh raya dua lorong penuh.Lebuhraya ini dibuka kepada orang ramai pada tahun 2006.

4). SULAP TOKOU KAMPUNG STAY (Tel No:016-8291267/017-8211267)
   
(http://tropicalapm@sulaptokou.com)

Sulap Tokou bermakna Abode Humble. Di KampungStay kami, para tetamu akan mengalami kenikmatan hidup mudah melalui pengalaman Borneo desa kembali ke alam semula jadi yang terkandung dalam aktiviti seharian kita.

Terletak di bawah Banjaran Crocker di sepanjang bypass Kimanis Keningau. Ia adalah persinggahan biasa untuk para pelancong jarak jauh, perjalanan merentasi Banjaran Crocker. Di sini, anda mempunyai pemandangan indah Sungai Kimanis dan menyejukan serta tempat persinggah untuk mereka yang memerlukan makan minum dan berehat sebentar.

Dengan 6 kabin dan 3 Bilik Asrama dibina dalam fesyen rumah panjang. Bagi mereka yang ingin mempunyai rehat selepas perjalanan panjang anda, anda boleh menikmati rasa sejuk Hutan Hujan Tropika terletak hanya pada langkah pintu anda, di sini pada Sulap Tokou KampungStay. Ia mengambil masa 1 jam 30 minit memandu dari KK City ke Sulap Tokou KampungStay.Selain itu tempat ini menyediaakan penginapan untuk majilis perkahwinan, rombongan perkehmahan pelajar sekolah, penginapan untuk pekerja, program retret hari keluarga dan juga pelancongan.


5). TAGAL DOLUNGAN SUMBILING KG.KINOLOSODON, ULU KIMANIS PAPAR SABAH

Sungai Tagal Dolungan Sumbiling Kg Kinolosodon Ulu Kimanis, Papar.
Contact No :
Cecilia - 0198955039 (call only) / 0198518924 (whatsapp only)
Benignus - 0109578360 (call or whatsapp)
Darina - 01133887950 (call or whatsapp)

Opening Times:
Monday to Saturday: 8.30am - 4.30pm
Sunday: 8.30am - 3.30pm

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.