Pendidikan

PROFIL AM

KodXBA4203
Nama SekolahSK BELATIK
AlamatJALAN KIMANIS KENINGAU, PAPAR
PPDPPD PAPAR
StatusBeroperasi
No Telefon088919795
No FaxTIADA
SesiPagi Sahaja
Jenis BantuanSekolah Kerajaan
Jenis MuridLelaki dan Perempuan
Bahasa PengantarBahasa Melayu
Jenis AsramaTiada Asrama


TER

Berikut adalah anggaran statistik para pelajar yang telah melanjutkan pendidikan mereka hingga ke pringkat yang lebih tinggi
Daerah Papar terkenal sebagai Hab Pendidikan bahagian pantai barat. Di sini terdapat Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Maktab Rendah Sains Mara (MRSM) yang kedua-duanya merupakan yang pertama seumpamanya di Sabah. Kompleks pendidikan boleh dilihat di kawasan Kinarut di mana banyak ditempatkan institusi pengajian seperti IKBN, MRSM, dan Pusat Latihan Koperasi (PULAKOP). Di kawasan ini juga menempatkan dua buah sekolah menengah agama iaitu SMK(A) Tun Datu Mustapha dan SMA Toh Puan Hajah Rahmah yang baru.

Daerah Papar juga memiliki sekolah berasaskan agama yang terbanyak di antara semua daerah di Sabah sebanyak empat buah sekolah, iaitu SMK(A) Tun Datu Mustapha, SMK(A) Limauan, SMA Toh Puan Hajah Rahmah dan SMA Islamiah Papar. Kedua-dua SMK(A) terletak di bawah kelolaan kerajaan persekutuan manakala kedua-dua SMA terletak di bawah kelolaan kerajaan negeri.

Selain itu, daerah ini juga mempunyai banyak sekolah menengah utama seperti SMK Majakir, SMK Takis, SMK Benoni, SM St. Joseph, SMK Kinarut, SMK Bongawan, dan SMK Pengalat selain banyak sekolah rendah di sekitar daerah ini.

Terkini S.K.Belaik telah menerima kedatangan guru besar yang baru iaitu En.Ismail Bin Bidin  mengantikan guru besar yang lama.En.Ismail Bin Bidin anak jati sabah berasal dari daerah papar di Kg.Buang Sayang. 


Berikut adalah Kategori Pendidikan & Kelulusan Tertinggi di Kawasan ini:-

1. Kategori Tidak Bersekolah Lansung

2. Kategori Sekolah Rendah Kebangsaan

3. Kategori  Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina

4. Kategori Sekolah Menengah

5. Kategori Sijil Kemahiran Bertauliah

6. Kategori Diploma  dan setaraf

7. Kategori Ijazah keatas

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.