USAHAWAN ONLINE

18 November 2016 | Berita Terkini

NAMA                  :        PUAN NOR ADILA BINTI ABDUL LATIF

UMUR                 :        27 TAHUN

LOKASI               :        FELDA BUKIT TANGGA

PEKERJAAN       :        BERNIAGA ONLINE (PRODUK KECANTIKAN DAN KESIHATAN)

E-MAIL                :        noradila@ymail.com

FACEBOOK        :        NOR ADILA ABD LATIF (https://www.facebook.com/princessgurl89 )

NO AHLI             :        0895

 

                                                                           

                                                              Puan Nor Adila binti Abdul Latif (Agen Produk Kecantikan dan Kesihatan)

     Puan Nor Adila atau lebih dikenali sebagai Adila oleh penduduk sekitar dan para pelanggannya merupakan seorang agen yang semakin aktif dalam perniagaan online. Beliau merupakan salah seorang dari agen produk kecantikan yang semakin popular pada masa kini iaitu produk Nurraysa. Pada permulaannya, Puan Nor Adila hanya seorang pengguna biasa bagi produk tersebut di mana hanya sekadar untuk merawat kulit wajah dan penggunaan untuk keluarga sahaja. Beliau turut memperoleh kesan yang positif terhadap diri sendiri setelah kosisten dengan penggunaan produk tersebut.

 

                                        

                                                                                                 Agen Nurraysa Skincare

     Bermulanya sebagai seorang pengguna yang tegar bagi produk Nurraysa, beliau mengambil keputusan untuk menjadi agen bagi produk tersebut. Selain menambah pendapatan sampingan, ia juga sekaligus dapat membantu rakan-rakan yang mengalami masalah kulit. Keputusan yang dibuat oleh beliau turut mendapat dorongan dan galakan yang memberangsangkan dari suami mahupun keluarganya. Pada permulaan perniagaannya beliau turut mendapat bimbingan daripada leader atau stokis produk tersebut. Selain itu para ahli dan agen-agen lain dari produk tersebut tidak lokek berkongsi ilmu dengan beliau. Keramahan dan sikap jujur beliau semasa urusniaga menyenangkan hati pembeli di mana beliau sering membuat penghantaran sendiri ke kawasan sekitar tempat tinggal beliau.

                                                                    

                                                                                      Facebook Milik Puan Nor Adila

   Selain itu, beliau memanfaatkan sepenuhnya penggunaan aplikasi atas talian seperti Facebook dan Whatapp dengan sentiasa mengemaskini maklumat berkaitan harga dan promosi miliknya. Di samping itu, faktor tindak balas yang cepat daripada beliau juga menjadi faktor beliau sangat komited terhadap perniagaannya. Pada masa yang sama, beliau turut mempromosikan makanan kesihatan seperti jamu di laman sesawang miliknya.

 

                             

                                                                                             Antara Produk Yang Dijual Dalam Facebook

     Antara faedah yang beliau dapati apabila berniaga secara atas talian ini adalah lebih banyak pelanggan terutamanya yang berada di luar kawasan Changloon dan Bukit Kayu Hitam yang meliputi seluruh Malaysia termasuklah Sabah dan juga Sarawak. Oleh sebab semakin bertambahnya pelanggan lebih mendorong beliau untuk melebarkan perniagaan secara atas talian ini. Selain menggunakan medan Facebook untuk berniaga, beliau turut aktif menggunakan Whatsapp untuk menjalankankan perniagan serta mengambil tempahan. Malahan dengan menjalankan perniagaan beliau dapat membantu ramai wanita yang mengalami masalah kesihatan yang melibatkan bahagian dalaman wanita. Tambahan pula, ia dapat menambahkan sumber pendapatan keluarga beliau. Beliau juga berharap ramai lagi wanita diluar sana menyertai bidang perniagaan seperti yang sedang beliau jalankan supaya dapat meningkatkan pendapatan ekonomi keluarga masing-masing.

 

Klik pada pautan berikut untuk akses gambar penuh program ini :

https://www.celcom1cbc.com/bukit-tangga/galeri/2016/11/usahawan-online

Credit : PI1M Felda bukit Tangga

https://www.facebook.com/Pi1M-FELDA-BUKIT-TANGGA-509954779105313/timeline/