Felda Bukit Tangga

Sabah

Ke Pusat Internet Lain

Pusat Internet Kg Bundu, Kuala Penyu telah ditubuhkan pada tahun 2012 dan mula beroperasi sepenuhnya pada bulan Disember 2012.
- Antara tujuan dan objektif utama penubuhan Pusat Internet Kg Bundu adalah :

# untuk merapatkan jurang digital diantara masyarakat bandar dan luar bandar selaras dengan matlamat kerajaan.
# meningkatkan taraf ekonomi dan sosial masyarakat melalui kemudahan serta aktiviti yang dijalankan di Pusat Internet Kg Bundu.
# memberi kemudahan capaian internet kepada komuniti tempatan.
# memberi pendedahan kepada masyarakat tempatan terhadap teknoligi komputer dan internet.

Kuala Penyu merupakan sebuah bandar yang terletak di Bahagian Pedalaman Sabah, adalah rumah kepada masyarakat Kadazan atau Dusun Tatana sebagai kumpulan etnik terbesar. Kuala Penyu terletak di Semenanjung Klias, yang pada asalnya diliputi dengan hutan paya bakau. Pentadbiran, daerah ini dibahagikan kepada tiga bahagian-Sitompok, Bundu dan Menumbok. 

Ia adalah salah satu daripada pintu masuk ke Pulau Tiga Survivor Island. Kuala Penyu terkenal dengan pantai, terutama Pantai Tempurung, Pantai Sawangan dan Sungai Waterfront Labuan. Kuala Penyu juga merupakan daerah dipenuhi oleh pokok-pokok sagu yang ditanam secara meluas di seluruh kawasan itu. Malah, kilang sagu adalah satu produk yang popular di daerah ini bahawa terdapat sambutan tahunan untuk itu dipanggil Pesta Rumbia. Penduduk di sekitar Kuala Penyu terdiri daripada Kaum Bisaya, Brunei, Dusun Tatana, Bajau, Kedayan dan Cina.

Hadapi Masalah? Rujuk Panduan