Ekonomi dan Keusahawanan

Produk- produk Menarik

Ukiran Kayu


Besut merupakan daerah yang boleh dianggap sebagai salah satu gedung kesenian Melayu dengan para penggiatnya masih terus mewarnai kehidupan melalui apa yang mereka warisi dan pertahankan.

Ini termasuklah seni ukiran kayu dengan nilai estetika yang cukup tinggi dan dikagumi, ditonjolkan oleh para seniman tradisional melalui hasil pertukangan yang dilakukan dengan penuh kecintaan.

Pembinaan Desa Ukiran Kayu (DUK) di Kampung Raja di sini adalah manifestasi kepada Besut Daerah Ukiran Kayu yang telah diisytiharkan pada 12 Ogos 1999 oleh kerajaan ngeri.

Ia sekali gus merupakan satu pengiktirafan terhadap pengukir-pengukir kayu tersohor di sini seperti Allahyarham Che Long Yusof, Allahyarham Tengku Ibrahim Tengku Wook (Tokoh Kraf Negara 1999) dan Allahyarham Wan Su Othman (Tokoh Seni Negara 1997).

Pengukir kayu tersohor lain termasuk Allahyarham Abd. Rahman Long dan Wan Mustaffa Wan Su (Tokoh Seni Negeri Terengganu 2003 dan Adiguru Kraf 2007) serta Norhaiza Nordin (Adiguru 2012) dan Mohd. Salizan Abdul Rahman.

Hasil kerja tangan mereka yang mengembangkan perusahaan di daerah ini telah menghiasi rumah, gedung perniagaan, pusat pentadbiran, masjid dan istana di dalam dan luar negara.


Sumber:
http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.aspy=2012&dt=0306&pub=Utusan_Malaysia&sec=Timur&pg=wt_01.htm#ixzz3q2lcpOVn

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.