Ekonomi dan Keusahawanan

Usahawan Berjaya 

Haji Shakri bin Mohd (Usahawan Peruncitan)


Haji Shakri bin Mohd Nor adalah seorang usahawan contoh di daerah Besut. Beliau adalah antara usahawan yang dihormati atas usahanya dan semangat kental yang beliau pamerkan. Bermula dari sebuah kedai runcit kampung, kini beliau memiliki 1 buah mini market (Shakri Mini Market) dan sebuah pasaraya (Pasaraya Shakri) yang mana memberikan perkhidmatan menjual barangan runcit dan juga borong. Selain itu, beliau turut menyediakan perkhidamatan penghantaran gas, penempahan hamper serta membekal barangan runcit dan mentah.

Memiliki hampir 40 orang pekerja yang sentiasa dalam sedia membantu para pelanggan merupakan salah satu tarikan utama pelanggan yang dimiliki oleh usahawan ini. Selain itu pasaraya dan mini marketnya juga terkenal dengan harga yang berpatututan dan lebih murah daripada pesaing lain. Waktu operasi yang panjang iaitu dari jam 7.00 pagi sehingga 2 pagi juga memberi kelebihan kepada usahawan ini.

Harapan beliau adalah untuk meluaskan lagi perniagaannya selaras dengan motto syarikatnya iaitu “InsyaAllah Berkat…”


Puan Roslyliyana binti Mohd Wazir (Usahawan Pisang Goreng Chezzee)


Pelbagai transformasi dibuat oleh pengusaha produk makanan dalam memperkenalkan jenama mereka ke peringkat yang lebih tinggi selain mempelbagaikan produk untuk pilihan orang ramai.

Pisang goreng keju atau lebih dikenali sebagai pisang goreng cheese semakin menjadi sebutan dalam kalangan orang ramai yang menganggapnya sebagai juadah enak apabila pisang goreng dinikmati dengan keju parut diolah daripada sajian waktu petang pisang goreng. Dikatakan berasal dari negara jiran, menu ini kian menjadi pilihan masyarakat Malaysia.

Seorang usahawan muda, Puan Roslyliyana bt Mohd Wazir (23 tahun) atau lebih dikenali sebagai Yana, perniagaan pisang cheese yang dilakukan sejak lima bulan lalu seperti memberi keyakinan dan semangat untuk berkecimpung dalam perniagaan. Berbekalkan modal yang terhad, pada mulanya perniagaannya bermula dengan khemah sementara dan kini beliau telah memiliki gerai sendiri hasil daripada usaha tidak putus asanya.

Gerai Yana menawarkan 4 ‘flavours’ iaitu Goreng Pisang Cheezze, Goreng Pisang Cheezze Chocolate, Goreng Pisang Cheezze Strawberi dan Goreng Pisang Cheezze Oreo. Setiap set goreng pisang cheese mengandungi 12 keping pisang goreng, keju parut beserta sos istimewa. Selain menawarkan pelbagai pilihan kepada pelanggan, gerai ini juga mendapat sambutan hangat daripada orang ramai kerana harga yang ditawarkan adalah lebih rendah berbanding pengusaha lain dimana harga 1 set bermula dari RM 4.00 sehingga RM 5.50. 

Orang ramai kini boleh mendapatkan pisang goreng chesse Yana di Jalan Gong Kepas, bersebelahan Shakri Mini Market dan berdekatan pasaraya SuperMas. Waktu operasi adalah pada pukul 12.00 tengah hari  hingga 6 petang dan tutup pada hari Jumaat.

Antara testimony yang diterima daripada pelanggan ialah: Produk- produk Menarik

Ukiran Kayu


Besut merupakan daerah yang boleh dianggap sebagai salah satu gedung kesenian Melayu dengan para penggiatnya masih terus mewarnai kehidupan melalui apa yang mereka warisi dan pertahankan.

Ini termasuklah seni ukiran kayu dengan nilai estetika yang cukup tinggi dan dikagumi, ditonjolkan oleh para seniman tradisional melalui hasil pertukangan yang dilakukan dengan penuh kecintaan.

Pembinaan Desa Ukiran Kayu (DUK) di Kampung Raja di sini adalah manifestasi kepada Besut Daerah Ukiran Kayu yang telah diisytiharkan pada 12 Ogos 1999 oleh kerajaan ngeri.

Ia sekali gus merupakan satu pengiktirafan terhadap pengukir-pengukir kayu tersohor di sini seperti Allahyarham Che Long Yusof, Allahyarham Tengku Ibrahim Tengku Wook (Tokoh Kraf Negara 1999) dan Allahyarham Wan Su Othman (Tokoh Seni Negara 1997).

Pengukir kayu tersohor lain termasuk Allahyarham Abd. Rahman Long dan Wan Mustaffa Wan Su (Tokoh Seni Negeri Terengganu 2003 dan Adiguru Kraf 2007) serta Norhaiza Nordin (Adiguru 2012) dan Mohd. Salizan Abdul Rahman.

Hasil kerja tangan mereka yang mengembangkan perusahaan di daerah ini telah menghiasi rumah, gedung perniagaan, pusat pentadbiran, masjid dan istana di dalam dan luar negara.


Sumber:
http://ww1.utusan.com.my/utusan/info.aspy=2012&dt=0306&pub=Utusan_Malaysia&sec=Timur&pg=wt_01.htm#ixzz3q2lcpOVn

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.