Pelancongan & Rekreasi

Tempat Menarik Sekitar Pi1M Kg.Lawa Kabajang

Garama River terletak 130 km dari Kota Kinabalu menyediakan tempat percutian yang melihat hidupan liar selesa dari tarikan bandar yang biasa. Ia adalah salah satu lokasi yang paling sesuai untuk mengesan dan melihat monyet Proboscis endemik di kalangan hidupan liar yang lain dan penduduk setempat.

Monyet Proboscis atau diketahui oleh saintis sebagai Nasalis larvatus hanya terdapat di kawasan-kawasan tertentu di Asia Tenggara dan kebanyakannya di Borneo. Mereka tinggal di kawasan hutan bakau dan paya di mana hutan tanah rendah berada. Mereka adalah perenang yang baik dan mempunyai keupayaan untuk berjalan tegak di atas tanah.

Terdapat 3 ciri-ciri tersendiri monyet Proboscis ini. Satu, menonjol panjang dan hidung bulat yang boleh mencapai sehingga 7 inci panjang. Ia berfungsi sebagai mekanisme tarikan kepada wanita yang mempunyai hidung yang lebih kecil. Ia juga membengkak dengan darah apabila haiwan itu marah atau kecewa dan membuat panggilan amaran lebih kuat dan lebih hebat daripada spesies lain. Kedua, perut besar yang mempunyai beberapa kamar yang mengandungi bakteria tertentu yang membantu pecahan diet vegetarian itu. Monyet menghabiskan sebahagian besar hari memakan daun untuk memberi mereka tenaga yang diperlukan untuk hidup. Ketiga, mempunyai bulu yang berwarna coklat kemerahan.

Selain berpeluang untuk mengesan Proboscis Monkey sukar difahami, anda akan mempunyai peluang untuk melihat pelbagai jenis burung, monyet Macaque biasa, Perak kelesuan yang jarang berlaku, sekumpulan besar kerbau dan mungkin buaya di tebing sungai!


Harga bagi setiap orang (Ringgit Malaysia)

Sah 2015. Tiada GST tambahan

RM200 dewasa

RM159 Kanak-kanak

Termasuk;

Tanah dan bot pemindahan, dan makan malam

 Kecuali;

Insurans dan barang-barang yang tidak disebut

Jadual Perjalanan

1330 Berangkat dari Kota Kinabalu Hotel untuk bandar Beaufort, bahagian selatan Sabah

1530 Tiba di Garama River Lodge kemudian dibawa ke hutan paya bakau yang subur. Spot dan memerhati monyet Proboscis endemik di atas pokok memakan daun muda, pucuk, buah-buahan masam dan benih. Kadang-kadang nelayan keluar mencari udang air tawar. Wildlifes lain mungkin ditemui adalah monyet Macaque, yang jarang berlaku Silver Langur / Lutung atau perak daun monyet, kerbau, jenis burung bakau, biawak besar, ular pokok dan jika anda bernasib baik yang buaya beberapa.

1800 matahari terbenam A mengiringi perjalanan dengan bot anda kembali ke jeti di mana bufet BBQ menanti anda.

1830 Selepas makan malam, anda akan mengambil berjalan-jalan ke kawasan paya untuk melihat kelibat kelip-kelip atau dalam bahasa tempatan kelip-kelip 'menghias pokok bakau seperti peri sebelum kembali ke Kota Kinabalu.

 2100 Anggaran Masa ketibaan di Kota Kinabalu

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.