Pelancongan & Rekreasi

PELANCONGAN DAN REKREASI

 

MALIAU BASIN (KALABAKAN)


Kawasan Pemuliharaan Lembangan Maliau, Berkeluasan 58,840 ha, juga dikenali sebagai “Sabah’s Lost World” adalah Berbentuk Mangkuk Besar (Basin) hutan yang digambarkan sebagai salah satu daripada beberapa baki kawasan hutan belantara yang tidak disentuh di dunia. Disempadani oleh tubir yang curam dan menggerunkan mencapai lebih 1,675m dari paras laut, Lembangan hampir bulat, salah satu daripada kawasan hutan belantara baki terbaik Malaysia,merangkumi 390 km² hutan yang bersih, ekosistem hampir serba lengkap, hampir tidak pernah didiami dan dengan kawasan yang besar masih tinggal untuk diterokai dan didokumenkan.

 

Seluruh Lembangan Maliau Basin adalah kawasan tadahan air yang besar dan tunggal, disaliri oleh hanya satu sungai, Sungai Maliau, yang mengalir keluar melalui gaung di tenggara Lembangan, menyertai Sungai Kuamut dan akhirnya Kinabatangan, sungai terbesar dan paling penting di Sabah. 


Menyedari keunikan kawasan itu, pada tahun 1981 Yayasan Sabah dengan sukarelanya Maliau Basin sebagai Kawasan Pemuliharaan, bagi maksud penyelidikan, pendidikan dan latihan, bersama-sama dengan Kawasan Pemuliharaan Lembah Danum lagi ke timur. Pada tahun 1997, Kawasan Pemuliharaan Lembangan Maliau telah dinaik taraf oleh kerajaan negeri Sabah untuk Kelas 1 Hutan Simpan Perlindungan, memberikan status undang-undang sebagai kawasan yang dilindungi, dan diperluaskan kepada saiz sekarang of 588,4 km² dengan menggabungkan tanah hutan di timur dan utara Basin.

 

Zon penampan sekitar Kawasan Pemuliharaan keseluruhan juga menambah perlindungan. Kerajaan Negeri Sabah telah meluluskan pencalonan Tapak Warisan Dunia (WHS) Maliau Basin bersama-sama dengan Danum Valley dan Imbak Canyon sebagai tapak warisan tunggal yang akan dipanggil Damai, singkatan Danum Valley, Maliau Basin dan Imbak Canyon.

 

Maliau Basin mengandungi banyak ciri-ciri alam semulajadi yang menakjubkan , termasuk air terjun yang tercantik di Malaysia, iaitu air terjun 7 tingkat dengan ketinggian jatuhan air terjun setinggi 28m. Terdapat juga kisah dongeng mengenai tasik Linumunsut , yang terletak di bawah lereng luar lembangan. Pribumi Murut dari hutan berdekatan , percaya bahawa terdapat naga yang berdiam di bawah Tasik tersebut. Bukan itu sahaja, banyak lagi flora dan fauna yang tidak pernah ditemukan di hutan lain, terdapat di Maliau Basin.

 

Untuk maklumat lanjut boleh layari laman sesawang di bawah :-

 

http://www.maliaubasin.my


© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.