Pelancongan & Rekreasi

(Perlancongan) kebudayaan dan Rekreasi


Monsopiad Cultural Village, Penampang.

 

            Kampung Budaya Monsopiad adalah diantara salah satu tempat tarikan pelancong yang penuh dengan sejarah yang terletak di kawasan tengah orang Kadazandusun. Ia adalah pada tahun 1996 bahawa kampung budaya ini mula dibuka kepada orang ramai untuk memperingati pahlawan Kadazan yang besar bernama Monsopiad.

Rumah-rumah kampung tradisional di sini telah dibina di atas tapak bersejarah di mana Monsopiad, pahlawan yang berani digunakan untuk hidup dan berkeliaran kira-kira dua abad yang lalu.

 

            Kampung budaya ini, adalah satu-satunya kampung budaya di Sabah yang berkaitan secara langsung kepada pahlawan “Monsopiad”. Keturunan langsung Monsopiad telah membina dan menguruskan kampung untuk ingat nenek moyang mereka dan untuk membolehkan pengunjung untuk melihat sendiri kekayaan budaya Kadazandusun dan etnik.

 

            Terdapat beberapa pameran yang menarik di kampung itu termasuk Dewan Tengkorak yang mempunyai tengkorak kembali dari era pemburuan kepala di mana semua 'trofi' 42 Monsopiad yang digantung pada paparan. Semasa melawat kampung budaya, pastikan anda cuba tangan anda pada sumpitan serta wain beras atau lebih dikenali sebagai “lihing dan talak” yang dibuat oleh penduduk kampung.


Kg.Nosoob

Masyarakat Kadazan sinonim dengan perayaan Kaamatan yang seringkali disambut pada bulan Mei. Perayaan Kaamatan ataupun nama lain dipanggil sebagai “Pesta menuai”. Perayaan ini adalah upacara perayaan khas untuk menghormati “Bambazon” iaitu semangat padi. Perayaan ini dilakukan selepas selesai kerja-kerja menuai padi.

Biarpun kg. Nosoob Baru tidak memiliki kawasan penanaman padi, akan tetapi kebudayaan tradisi tidak ditelan zaman. Malah penduduk Kg. Nosoob menyambut perayaan kaamatan ini secara besar-besaran  setiap tahun. Setiap kali mengadakan majlis perayaan kaamatan terdapat banyak aktiviti-aktiviti yang dilakukan bagi memeriahkan lagi pesta Kaamatan ini. Berikut adalah acara yang sentiasa dipertandingkan pada pesta Kaamatan setiap tahun: Unduk Ngadau Kaamatan,  Unduk Ngadau Ginggiliton dan Kondu Tavantang, Sumazau kanak-kanak dan terbuka,  Sugandoi,  Magagung,  Mohoing Topiodo dan juga Tarik tali.

Dari segi perkembangan Rekreasi  pula,  untuk Kg. Nosoob lebih sesuai melihat kepada pertubuhan-pertubuhan yang aktif dalam mengadakan program secara berterusan. Komuniti Rukun Tetangga KRT Kg. Nosoob Baru adalah antara pertubuhan yang aktif dalam menjalankan program untuk penduduk kampung. KRT sering kali  mengadakan program Gotong royong memperbaiki Jalan raya yang rosak, pembersihan kawasan tanah perkuburan, dan juga membersihkan kawasan kampung seperti kerja-kerja memotong kayu dan semak samun.© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.