Mengenai PI1M

Pusat Internet 1 Malaysia (PI1M) Kg.Padang Tara, Kuala Berang 21700, Hulu Terengganu,Terengganu


Pusat Internet 1 Malaysia (PI1M) ini merupakan salah sebuah projek kerajaan dengan inisiatif oleh Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) dengan perlaksanaannya dilakukan oleh Celcom dibawah program Pemberian Perkhidmatan Sejagat. Oleh itu, peranan dan kepentingan PI1M kepada Komuniti setempat adalah amat penting bagi memperbaiki taraf hidup penduduk setempat dalam arus permodenan zaman sekarang yang menitik beratkan soal pengetahuan dan penggunaan IT di kalangan penduduk.Pusat Internet 1 Malaysia Kampung Padang Tara telah beroperasi pada 09hb September 2015. Matlamat PI1M Padang Tara adalah untuk memberikan kemudahan capaian internet kepda komuniti setempat dan memberikan pendedahan kepada masyarakat terhadap teknologi komputer dan internet. Selain itu, PI1M Padang Tara juga ingin membantu dalam meningkatkan taraf ekonomi dan sosial penduduk setempat melalui kemudahan yang disediakan dan aktiviti yang dijalankan di PI1M ini. Selaras dengan itu, jurang digital di antara masyarakat bandar dan luar bandar dapat dirapatkan selaras dengan matlamat kerajaan.

Perkhidmatan lain yang disediakan:

  • ü   Menaip
  • ü  Kelas Computer / ICT (Percuma Untuk Ahli)
  • ü  Scanning
  • ü   Laminating
  • ü  Fotostat
  • ü  Pinjaman Netbook 1Malaysia
  • ü  Zon internet tanpa wayar (wifi zon)

 

Profil Kampung

Merupakan sebuah perkampungan yang baru dibuka.Kampung ini dinamakan Padang Tara kerana dahulu kawasan ini merupakan bukit yang ketinggiannya separa. Disebabkan itu kampung ini dinamakan Kampung Padang Tara.Jumlah penduduk disni dianggarkan dalam 498 orang. Komuniti disini kebayakkan bekerja sebagai kakitangan kerajaan dan pesara.

Maklumat Pi1M dan Komuniti Padang Tara:

Lokasi

Kuala Berang

UST Area

 

Daerah

Hulu Terengganu

Negeri

Terengganu Darul Iman

Populasi

498 orang

Aktiviti Ekonomi Utama

Kakitangan Kerajaan, Pesara, Bekerja sendiri ,Pertanian (rozel, Jagung, kelapa sawit )

Jumlah Keahlian

(setakat 28 April 2017 )

 

204 orang

Lat/Long PI1M

 5.0626434°, 102.9984447°

Teknologi

 

Permberi Perkhidmatan

Celcom Axiata Berhad

Tarikh Bermula Beroperasi

 09hb September 2015

Maklumat Pengurusan PI1M

 

Pengurus

Name: Nur Amirah bt Salleh

Email:nuramirah@celcom1cbc.com

No Telefon: 0148132834

 

Penolong Pengurus

Nama: Nur Ain Amirah binti Mansor

Email: ainamirah@celcom1cbc.com

No Telefon: 013 7028901

Website

http://www.celcom1cbc.com/padangtara

Kampung Tanpa Wayar

PI1M Kg. Padang Tara

Sek. Keb. Seri Buloh

Homestay Kg. Kuala Por

Memorial Batu Bersurat

Masjid Kg. BulohTempat –tempat menarik :


1)    Memorial  Batu Bersurat
Dianggarkan telah berusia lebih kurang 700 tahun ini merupakan batu bersurat yang mempunyai ukiranyang paling tua dan tulisan Jawi pertama ditemui di Malaysia. Ia membuktikan Islam telah sampai ke Terengganu sebelum 1326 atau 1386. Batu ini ditemui separuh tenggelam selepas banjir surut di tebing Sungai Tersat (Sungai Tara), Kampung Buluh di Kuala Berang, Hulu Terengganu pada tahun 1887,(ada berpendapat 1899)

Menurut sidang mesyuarat Lembaga Penasihat Antarabangsa UNESCO yang berlangsung di Barbados pada tanggal 13 Julai 2009, batu bersurat yang berusia lebih 700 tahun ini telah disenaraikan sebagai barang purba bernilai tinggi dan sesuai untuk mendapat pengiktirafan Warisan Dunia UNESCO.2)       Makam Tok Gajah


 

Makam Tok Gajah terletak di Kampung Pasir Nering, Kuala Berang. Jaraknya dari Memorial Batu Bersurat adalah 4 km sahaja. Imam Rasu bin Shahrum atau juga dikenali sebagai Tok Gajah, Khatib Rasu dan Imam Perang Rasu ialah Orang Besar Raja Pahang dengan gelarannya ialah Orang Kaya Indera Gajah Pahang. Beliau juga merupakan penasihat utama Sultan Ahmad Muazzam Shah, Sultan Pahang dalam segala hal yang berkaitan dengan Hulu Pahang, iaitu kawasan-kawasan di hilir sungai dari Pulau Tawar. Beliau merupakan Orang Kaya Raja yang berkuasa dari kawasan Batu Redap sampai ke Kuala Piul, kawasan dari Tanjung Sakti sampai ke Kangsa, kawasan dari Pedah hingga ke Tanjung Lindung dan juga Lembahan Sungai Budu di Lipis. Beliau juga merupakan ketua pasukan pemberontak dalam penentangan terhadap penjajah British dan Sultan. bersama Datuk Bahaman dan pejuang-pejuang sezamannya yang dipimpin oleh Tok Ku Paloh tahun 1893/1895. Tok Gajah sanggup menghadapi askar-askar British yang lengkap bersenjata ketika bertindak menghalau penjajah British yang hendak merampas pemerintahan negeri Pahang. Tok Gajah adalah ayah kepada Mat Kilau, pahlawanMelayuPahang.

Pada tahun 1892, pihak British mengeluarkan perintah tangkap ke atas Tok Gajah lalu memaksa beliau menyelamatkan diri ke Ulu Kelantan dan kemudian ke Hulu Terengganu sebelum meninggal dunia pada tahun 1901.

 

Sumber: projekmakam.blogspot.com/

 

3)    Pusat Konservasi Hidupan Liar, Kuala Berang.
Pusat Pemuliharaan Bukit Paloh, Terengganu (Kampung Dusun) terletak di tebing Sungai Terengganu berada dibawah Jabatan Perlindungan hidupan Liar dan Taman Negara (Jabatan Perhilitan) yang terletak kira-kira 13 kilometer dari Bandar Kuala Berang. Disini pelancong dan orang ramai boleh mendapati bahawa Sungai Tuntung (Batagur baska adalah sejenis penyu sungai) spesies yang membiak disini. Terdapat lapan kolam pembiakan yang boleh dikungjungi dimana setiap kolam mengekalkan program pembiakan Tuntung mengikut peringkat umur mereka yang terdiri daripada penetesan hari tua umur dewasa. Ibu bapa Tuntung diternak dalam kolam berasingan.Dianggarkan 1300 telur dikumpul dari tapak pemulihan antara Januari dan April setiap tahun. Pusat itu menyimpan kira-kira 1350 haiwan pada satu masa dan melepaskan purata 600 setiap tahun.Sejak program itu bermula,kira-kira 10,000 tuntung muda telah berjaya dilepaskan ke dalam sungai terengganu.


Sumber: interesting-place-in-terengganu.blogspot.com