Komuniti

Bangsa Brunei
Kimanis asalnya dihuni mejoriti penduduk berbangsa Brunei, sekitar 60 peratus penduduk kawasan Kimanis merupakan bangsa Brunei dan mejoriti adalah nelayan dan usahawan.
Bangsa Kadazan Dusun
Bangsa Kadazan Dusun merupakan kedua mejoriti penduduk di kawasan Kimanis iaitu sekitar 30 peratus. Kebanyakkan penduduk Bangsa Kadazan Dusun tinggal di kawasan ulu Kimanis dan mejoriti bekerja sendiri dan juga bekerja di luar.
Lain-lain Bangsa
namun akibat kedatangan masyarakat luar khasnya pekerja-pekerja di Petroleum Cari Gali dan juga Sabah Oil And Gas Terminal maka terdapat pelbagai kaum yang ada di kimanis iaitu Suluk,Bugis dan lain-lain bangsa. Terdapat juga pendatang tanpa izin yang tinggal di rumah-rumah kongsi di kawasan pembinaan dan kilang yang ada di Kimanis ini.

AGAMA
Islam
Penduduk kawasan Kpoku,dan kampung berdekatan dengan kpoku mejoriti adalah beragama islam iaitu sekitar 60Peratus dimana kebanyakkannya merupakan mereka yang berbangsa Brunei,Bugis,Suluk dan lain-lain

Kristian
Masyarakat Kristian mempunyai peratusan 40 peratus di kawasan sekitar KPOKU Kimanis dan kebanyakkannya dari masyarakat berbangsa Kadazan Dusun yang berada di kawasan Ulu Kimanis
© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.