Pelancongan & Rekreasi

Tempat-tempat Menarik

1. Sungai Mengalong

               Sungai Mengalong yang terletak sepanjang Sindumin Sipitang hingga menuju ke Kuala Mengalong merupakan syurga bagi kaki pancing khususnya pemburu Udang Galah kerana sungai ini masih kaya dengan spesis Udang Galah bersaiz besar. Udang Galah Sungai Mengalong juga dikatakan lebih memberikan cabaran kepada kaki pancing kerana ia agak ganas dimana berlaku pertarungan kepada si pemancing semasa menaikkannya ke permukaan air.

   Oleh yang demikian,  menurut para kaki pancing yang telah berpengalaman berkunjung ke Sungai Mengalong, percaya atau tidak, kaki pancing sejati boleh lupa kepada makan dan minum serta tidak hirau panas serta hujan gara-gara menikmati keseronokan memancing. Malah masa berlalu seolah-olah tidak terasa apabila pancing yang dipasang tidak henti-henti dihenjut dan disentap "mangsa". Paling seronok ialah apabila memancing bersama rakan dalam kedudukan yang tidak jauh antara satu sama lain. Persaingan yang dirasakan membuatkan setiap orang ingin mendahului dari segi jumlah tangkapan.

            Sungai Mengalong mempunyai tebing yang sangat panjang. Walaubagaimanapun, tidak semua tempat sepanjang sungai berkenaan sesuai untuk memancing Udang Galah. Hanya kaki pancing yang sudah biasa berkunjung ke tempat tersebut sahaja mengetahui akan lubuk sebenar Udang Galah di kawasan Sungai Mengalong.

              Bagi pemancing yang tidak menggunakan bot, hal ini tidak lagi menjadi masalah yang besar kerana perjalanan menuju ke lokasi memancing melalui daratan kini semakin mudah dengan wujudnya jalan berturap yang menghubungkan Pekan Sindumin hinggalah ke Kuala Mengalong. Diantara Lubuk atau Lokasi yang sering menjadi tumpuan kaki pancing ialah Lubuk Si Kapung, Lubuk Besar Patarikan, Kawasan Kebun Si Atong, Tebing sepanjang jalan kampung Siputol menuju ke Kampung Banting, Kawasan tebingan sungai Tanah Perkuburan Orang Islam Kampung Banting, kawasan kebun kelapa sawit sehingga menuju ke Kampung Kuala Mengalong.

  Selain itu, Lokasi memancing Udang Galah di Sungai Mengalong ini adalah terbuka dan tidak memerlukan bayaran masuk namun demikian jika anda tidak mempunyai bot persendirian, di Kampung Kuala Mengalong selain mempunyai penjualan bot,  terdapat  juga kemudahan menyewakan bot dan perahu untuk memancing sepanjang Sungai Mengalong sehingga ke menuju ke  sempadan lautan yang menghubungkan Labuan, Lawas Sarawak dan Brunei.


2. Kerang Tagal

            Lokasi kawasan Kerang dan Remis yang terletak di Seberang Sungai Mengalong Hujung, Kampung Kuala Mengalong Sipitang Sabah merupakan kawasan yang di Tagal oleh penduduk kampung dan dilarang untuk membuat sebarang penangkapan Kerang. Walaupun sistem tagal tersebut belum secara rasminya dijalankan kerana menurut penduduk kampung kawasan tersebut akan dibangunkan sebagai lokasi pelancongan disebabkan kawasan tersebut selain mempunyai Kerang, Remis dan Siput , terdapat juga kawasan paya bakau yang menjadi habitat  Proboscis Monkey iaitu monyet belanda yang turut digelar  Bangkatan oleh penduduk tempatan.

          Menurut Encik Ahmad yang merupakan Mantan Ketua Kampung Kuala Mengalong kawasan tersebut juga dicadangkan akan dibangunkan kerjasama oleh penduduk kampung dan kerjasama pihak pelabur daripada Brunei. Selain kawasan Kerang Tagal, Habitat Probiscis Monkey dan Kelip-kelip pada waktu malam kawasan tersebut juga bakal dibangunkan chalet, jetty dan restoran. Namun demikian, perancangan dan kerjasama daripada pelbagai pihak juga perlu dalam menjayakan pembangunan di Kuala Mengalong tersebut.

           Walaupun, lokasi tagal tersebut belum diisytiharkan secara rasminya namun penduduk Kuala Mengalong dan sekitarnya amat menghormati dan tidak menggangu sumber kerang tersebut untuk dicerobohi atau dijualbeli malah para pengunjung juga sering diingatkan agar tidak menggangu sumber semulajadi dan ekosistem yang terdapat di kawasan tersebut. Oleh itu, untuk berkunjung atau membuat lawatan dan sebarang pertanyaan boleh menghubungi Encik Ahmad Sambilan di talian 0109470777.


3. SAMUR and SOGIP Project

Samur  and  SOGIP  is located in the coastal Kuala Mengalong Sipitang Sabah and not far from Kuala Mengalong Village.

The SAMUR or Project or Sabah Ammonia Urea project consists of a urea plant, a granulation plant and an ammonia plant, as well as utilities and jetty facilities. The urea plant will produce 1.2 million metric tons per annum (mtpa) of granulated urea, while the ammonia plant will produce 740,000 mtpa of liquid ammonia.  This will potentially position PCG as the second largest urea producer in South East Asia, as the new plant would almost double its current production capacity. Currently, PCG operates two urea plants -- a 750,000 mtpa urea plant in Bintulu, Sarawak and a 683,000 mtpa urea plant in Gurun, Kedah.

While SOGIP or Sipitang Oil and Gas Development Corporation  is an integrated industrial area designated for oil & gas related industry and Heavy industry. This industrial park will provide several impacts and benefits to the state of Sabah as the following:Reduce economic imbalances between Peninsular and Sabah through direct investment (domestic and foreign) and job creation.

          Economic spillover to neighbouring districts such as Beaufort, Tenom and Keningau. Support state key result area; especially in four areas – regional economic imbalances, creating high value added activities, creation of conducive investment climate in Sabah and pool of creative and innovative human capital.

        Realization of Sabah industrial action plan through downstream development based on clustering concept.Creation of better and secured employment for the people of Sabah in the oil and gas sectors. Strengthen economic development through synergy with refinery and petrochemical projects in PulauMuaraBesar, Brunei. Reduce Sabah imports of fertiliser since natural gas can be converted into fertiliser through petrochemical process.SOGIP is to be developed as an integrated industrial area designated for oil and gas industry. Below are the key strengths for SOGIP being an integrated industrial park:

•           Natural gas is available at the door step

•           Sabah state and PETRONAS forms strong partnership in the development

•           Availability of sufficient development land : 4,065 acres

•           Strategic location: nearby to shipping lane – close proximity to Labuan ,Brunei

•           Sheltered bay: sufficient water depth (16 m – 25m) to cater for SPM for VLCC’s and availability of vessel  anchorage

•           Customize tax incentives for SOGIP tenants

•           Minimalsocioeconomic impact: relatively unpopulated- minimal population relocation

•           Gas city gate within the industrial park tap from the Sabah Sarawak Gas Pipeline

•           Proximity to trunk road that connects Sarawak and Brunei to Sabah

•           PETRONAS has chosen SOGIP as a place for their fertilisers hub thus provide opportunities for investor to create downstream industries to produce a variety of fertilizer product.

•           Agriculture is a major industry in Sabah thus there is a demand for fertiliser locally.

Contact Details

Website: http://www.petronas.com.my/our-business/downstream/OKP/Pages/SAMUR.aspx

Tel : 603 2051 5000 / 2026 5000

Telefax : 603 2026 5050 / 5055

 

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.