Pelancongan & Rekreasi

Tungku Beach Resort
Alamat : Kampung Dengan Tungku
No. Telefon/email :
Website :https://tungkubeachresort.wordpress.com/tbr/

Tungku Beach Resort terletak di kawasan tepi pantai Kampung Dengan. Kedudukannya terletak di tepi Sungai Kuala Dengan dan berhadapan dengan lautan terbuka iaitu Laut Sulawesi, Daerah Kecil Tungku, Lahad Datu. Keunikan kawasan ini ialah ianya terletak tidak jauh dari Balai Polis Tungku (< 1 KM) dan hospital (< 2 KM). Malahan ianya juga berdekatan dengan kedai runcit dan gerai makan (jarak perjalanan 5 – 10 minit sahaja). emudahan asas seperti bekalan elektrik, air paip dan jalan raya.Setakat ini, Tungku Beach Resort baru saja dibangunkan, setakat satu unit rumah 17′ x 19′ dan 3 unit pondok bertap nipah saja yang ada. Pada masa depan akan didirikan lebih banyak kemudahan dan bangunan seperti tandas awam, surau kecil, rumah atas pokok, laluan pejalan kaki dan sebagainya. Kemudahan-kemudahan asas seperti air, elektrik blum ada lagi. Tapi perjuangan pembangunan tetap diteruskan agar Tungku akan menjadi satu kawasan pelancongan berasaskan persisiran pantai pada masa akan datang.

Sahabat Beach Resort
Alamat : Peti Surat No. 2,Pejabat Pos Cenderawasih Lahad Datu, Sabah SL, Malaysia.
No. Telefon :089-811300
Facebook : https://www.facebook.com/pages/Sahabat-Beach-ResortLahad-Datu/221935014487893?fref=ts 

90 minit memandu dari Lahad Datu di sepanjang Tungku - lebuh raya Lahad Datu adalah bandar ladang kelapa sawit Bandar Sahabat. bandar ini serba lengkap terletak jauh di dalam ladang FELDA (Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan) tetapi berhadapan Lahad Datu Bay. Ia mempunyai sebuah resort pantai yang dikenali sebagai Sahabat Beach Resort. Kira-kira 40 minit memandu dari resort ini, adalah Tanjung Labian yang merupakan bahagian yang paling timur Sabah.Terletak di sepanjang pantai timur Sabah, Sahabat Beach Resort adalah luas 200 meter panjang pantai depan sesuai untuk mereka dengan kasih sayang yang sama untuk masa lapang di dalam keselesaan pantai berpasir putih dan angin laut yang sejuk-menyegarkan. Resort ini adalah tempat yang paling sesuai untuk berehat dan berseronok dengan pelbagai aktiviti yang dirancang sepanjang penginapan anda. Bagi mereka yang menegaskan menggabungkan perniagaan dan percutian, Sahabat Beach Resort membuktikan untuk menjadi pilihan yang ideal untuk mesyuarat perniagaan. Sahabat Beach Resort, anda boleh saksikan ombak memecah masuk ke dalam berjuta-juta buih kecil di pantai berpasir keemasan. Atau berjalan-jalan di sepanjang pantai dan berasa kaki anda dalam pasir dan mengambil angin aromatik dari laut biru biru. FAMILY Pakej HARI dengan aktiviti dipenuhi dan kemudahan menarik RM99 seorang, HARI PENUH Mesyuarat pakej RM45 seorang, Pakej Mesyuarat KEDIAMAN dengan RM75 Penginapan seorang.

Pulau Buta Agro-Tourism Resort, Borneo Sabah.
Alamat : Kg. telisai Tungku
Facecook : https://www.facebook.com/Pulau-Buta-Agro-Tourism-Resort-546294602226651/

Terletak di Pantai Telisai, lebih kurang 5KM daripada PI1M Pekan Tungku. Pulau ini baru sahaja diusahakan, penginapan yang disediakan tidak banyak lagi. Pengusaha resort tersebut juga masih dalam proses untuk mencantikkan kawasan sekitar. © 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.