Maklumat Tempatan

Maklumat Pekan Weston

            Nama asal Weston ialah "SUGIN LAWAS" bersempena dengan kedudukannya menempel dikawasan Teluk Brunei yang seolah-olah sebagai sugin di pipi (muka) seseorang. Kemudian namanya ditukar kepada "WEST TOWN" mengambil sempena nama seorang Pegawai British A.J. West yang merancang dan membina landasan keretapi dari Beaufort ke Weston. Sebutan orang Brunei (suku kaum majoriti Pekan ini), yang membunyikan perkataan "WEST TOWN" sebagai "WESTON" akhirnya menjadikan Pekan "West Town" menjadi Pekan "Weston" sekarang ini.

A.J. West juga pernah mencadangkan Pekan Weston sebagai Ibu Negeri North Borneo berdasarkan kedudukannya dekat dengan Pulau Labuan dan laluan produk-produk pertanian (getah) keluar (Ke Malaya/Singapura - pada masa itu dan terus ke England - destinasi akhir). Selanjutnya, kedudukan pelabuhannya yang berada didalam Teluk Brunei, terlindung dari tiupan angin ribut dan juga amat sesuai dari segi keselamatan serta mudah diawasi dari serangan lanun-lanun pada masa itu, menjadikan Pekan Weston dicadangkan sebagai Ibu Negeri North Borneo pada masa itu. Namun cadangan ini terpaksa dibatalkan disebabkan kawasan perairan Teluk Brunei (dimana terletaknya Pekan Weston) cetek dan tidak sesuai/tidak dapat menampung keperluan kapal-kapal besar yang akan membawa produk-produk pertanian (getah).

Semasa Perang Dunia II, Pekan Weston menjadi tempat pertama dimana kapal-kapal Tentera Jepun dari Pulau Labuan, mendarat di Tanah Besar North Borneo. Dari Pekan Weston tentera Jepun terus mara ke Beaufort dan menguasai Pekan Beaufort.

Dalam Disember 1962, dimana Pemberontakan Tentera Nasional Kalimantan Utara (TNKU) berlaku di Negara Brunei (diketuai oleh A.M Azahari - Ketua Parti Rakyat Brunei) Pekan Weston juga terlibat dimana beberapa orang penduduk tempatan Kg. Lubuk Weston melancarkan tindakan ala tentera, menahan seorang anggota polis, dan seorang Pegawai Khas USNO serta merampas senjata api polis dan Pegawai Khas berkenaan. Satu insiden tembak-menembak terjadi diantara TNKU dan beberapa orang polis dari Daerah Sipitang (dalam sebuah bot polis) yang datang mahu menyiasat apa yang berlaku. Pihak polis apabila diserang hendap di Pelabuhan Pekan Weston, terpaksa berpatah balik ke Sipitang. TNKU berhasil menguasi Pekan Weston selama satu hari satu malam sebelum tentera kerajaan dari Ibu Negeri (Jesselton pada masa itu) membebaskan Pekan Weston dari cengkaman.

            Pekan Weston ketika ini terdiri daripada 7 buah kampung iaitu Kg. Laut Weston, Kg. Hulu Weston, Kg Darat Weston, Kg Menengah Weston, Kg Logpond, Kg Palas, dan Kg Nabahan. Pekan Weston telah menyimpan banyak sejarah suka duka dan kini ianya menjadi sebuah Pekan yang semakin membangun di bawah pentadbiran kerajaan pada masa kini.

          Pekan Weston terletak sejauh 28KM dari Pekan Beaufort dan sejauh 128KM dari Ibu Negeri (Kota Kinabalu). Kini, Pekan Weston berada di bawah kawasan DUN N.27 Lumadan (YB Dato Kamarlin Bin Ombi) dan P.178 Parlimen Sipitang (YB Dato Hj Sapawi Bin Hj Ahmad). Jawatan Pemimpin Kemajuan Rakyat (CDO) dijawat oleh En. Jainudin Bin Hj Tuah. Jawatan Ketua Anak Negeri di Pekan Weston dijawat oleh Tuan Hj Bungsu Hj Yusoff. Ketua Anak Negeri dibantu oleh dua orang iaitu Tuan Hj Abu Bakar Hj Salleh (Wakil Ketua Anak Negeri) dan Tuan Hj Omar Hj Abd Rahman (Wakil Ketua Anak Negeri). Pekan Weston mempunyai dua orang Ketua Kampung iaitu En. Sulaiman Bin Saidin (Ketua Kampung Laut Weston) dan En Mokti Bin Matzin (Ketua Kampung Hulu Weston). Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) pula seramai tiga orang iaitu En. Rosli Bin Hj Rajid (JKKK Kg Laut Weston), En. Hj Ismail Bin Hj Mohd Nor (JKKK Kg Hulu Weston, dan En. Mansur Matussin (JKKK Kg. Menengah Weston). Jawatan JKDB (Jawatankuasa Kemasyarakatan Dalam Bandar) pula dijawat oleh En Selamat Bin Taha. Pembangunan Pekan Weston sentiasa diusahakan oleh pemimpin masyarakat agar Pekan Weston terus maju dalam segala sektor.


© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.