Pelancongan & Rekreasi


Hutan Lipur Ayer Hill / Pusat Rekreasi Bukit Air

 

Bukit Ayer terletak di Sungai Batu Pahat, Perlis. Selaras dengan kesegaran dan persekitaran kesuburan kehijauan dan air terjun sejuk, Bukit Ayer lengkap untuk dijadikan magnet bagi mereka yang benar-benar suka alam semula jadi. Ia adalah tempat terbaik untuk pelawat untuk aktiviti perkhemahan dan berkelah bersama keluarga di sini. Di samping itu terdapat juga utiliti yang disediakan untuk kemudahan pengunjung yang datang ke sini terletak 12 km dari Kangar. Antara kemudahan yang disediakan bagi apa-apa kemudahan tempat letak kereta pusat maklumat, chalet, tapak perkhemahan, taman permainan kanak-kanak 's dan. Untuk mencapai ini pengunjung hutan boleh menggunakan kenderaan sendiri atau pengangkutan awam seperti bas atau teksi dari Bandar Kangar. Air terjun dan sungai jernih yang mengalir secara semula jadi mencantikkan atmosfera. Pada hiliran kepada ia adalah kolam renang yang indah untuk pelawat .Here tapak perkhemahan juga ditetapkan yang menampung sekitar 100 orang peserta dilengkapi dengan dapur memasak dan sumber air bersih. Bagi mereka yang suka aktiviti luar terdapat laluan yang boleh digunakan untuk tujuan ini. Terdapat juga kawasan permainan kanak-kanak, gerai makanan, bilik mandi, solat dan pondok rehat.

 

Taman Ular Sungai Batu Pahat Perlis

 

Ular dan Reptilia di Perlis adalah satu-satunya Ular pernah dibina di Malaysia. Ladang ini merupakan tarikan utama pelancong bukan sahaja di Perlis, tetapi seluruh negara, Malaysia. Objektif utama penubuhan Taman Ular dan Reptilia adalah untuk membantu dalam penyelidikan dalam pengeluaran anti - racun untuk kegunaan tempatan oleh Institut Penyelidikan Perubatan di Malaysia. Ia telah ditubuhkan dengan mempamerkan kira-kira 200 ular daripada 34 spesies yang berbeza dari Malaysia dan juga bahagian-bahagian lain di dunia termasuk King Cobra dan ular sawa. Daripada 34 spesies, terdapat sebanyak 10 spesies yang beracun. Reptilia yang dilihat bersepah di dalam ladang buaya, biawak dan iguana. Ladang ini boleh dibahagikan kepada dua bahagian utama, satu dengan kandang terbuka dan pameran tertutup. Bagi mereka orang hati yang berani, anda boleh mempunyai gambar atau dua dengan ular selamat coiling pada lengan atau bahu anda di bawah bantuan dari pengendali dan profesional dalam ladang.

 

Homestay Kampung Ujung Bukit

 

Homestay Kampung Ujung Bukit terletak di No 1, Jalan Kurong Batang, 01000 Kangar, Perlis. Homestay ini dikelilingi sawah padi yang menghijau dan pengunjung akan berasa tenang dan santai apabila menginap disini. Homestay ini diurus oleh JKKK Kampung Ujung Bukit, Encik Ab Karim Bin Saad. Keluasan homestay ini sangat sesuai untuk pelbagai aktiviti seperti family day, reunion, group treat, activiti team building, bbq dan sebarang aktiviti tertutup. Chalet-chalet ini boleh disewa dengan kadar sekitar RM85.00 sehingga RM140.00/rumah sehari, ni tidak termasuk aktiviti kampung. Aktiviti kampung yang boleh dilakukan seperti persembahan kebudayaan, makanan traditional, melawat tarikan dan penanaman padi. Kalau pengunjung yang akan bercuti di Perlis dan mencari penginapan murah di negeri Perlis, boleh la menginap di chalet ni. Sebarang pertanyaan dan tempahan boleh hubungi di talian 012-5556000.

 

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.