Ekonomi dan Keusahawanan

Kegiatan ekonomi utama penduduk di sekitar kawasan Kangar adalah di dalam sektor perniagaan dan keusahawanan. Lokasinya yang strategik dan menjadi laluan ke bandar utama telah meningkatkan lagi peluang perniagaan serta sosio ekonomi kepada semua lapisan masyarakat..


Kangar terkenal dengan kewujudan pusat membeli belah , deretan kedai yang mempunyai pelbagai barangan dijual dan juga Pasar Besar Sena yang dibuka seawal 3.30 pagi setiap hari. Purata pelanggan-pelanggan pasar borong ini terdiri daripada peniaga-peniaga kecil, pengusaha restoran dan orang biasa yang ingin mendapatkan barangan dengan harga yang murah dan barangan segar. Pada setiap malam Rabu , pasar malam besar Kangar juga turutt menjadi tumpuan penduduk yang menyajikan aneka pilihan makanan dan keperluan.


Selain daripada menjual barangan basah kepada pembeli , Pasar Besar Sena ini juga terkenal dengan Medan Selera Sena yang mempunyai pelbagai pilihan makan untuk bersarapan seperti nasi kandar , nasi lemak , roti canai dan sebagainya yang menjadi kegemaran penduduk sekitar Perlis dan bualan mulut dari luar dari negeri.


Selain itu Kelab Usahawan Muda juga turut di tubuhkan bagi menggalakkan lagi peluang perniagaan di kalangan belia. Pada masa kini , ramai usahawan muda yang mendominasi perniagaan di sekitar Kangar dengan kerjasama daripada pelbagai agensi seperti KEMAS, MARA & TEKUN.

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.