SAMBUTAN MAULIDUR RASUL 1439H

02 January 2018 | Berita Terkini

TAJUK PROGRAM: SAMBUTAN MAULIDUR RASUL 1439H

TARIKH & MASA   :  2 JANUARI 2018 (SELASA) 7.00PM-11.00PM

TEMPAT                 : MASJID NURUL AMIN, KG.BARU TANJUNG BATU KERAMAT

             

             Pada 2 Januari 2018 yang lalu, Masjid Nurul Amin telah mengadakan majlis sambutan Maulidur Rasul dengan kerjasama Pi1M Ppr Taman Sri Titingan yang bertempat di Kg.Tg.Batu Keramat, Logpond (Kg.Baru). Majlis ini dibuat untuk memperingati hari keputeraan junjungan besar Nabi Muhammad SAW iaitu pada 12 Rabiul Awal Tahun Gajah. Seperti kita sedia maklum bahawa Rasulullah SAW merupakan pemimpin yang agung dan menjadi contoh umat baginda sehingga akhir zaman. Di samping itu juga, majlis seumpama ini melahirkan rasa cinta dan kasih saying kita yang mendalam terhadap baginda SAW.

            Alhamdulillah, syukur ke hadrat Illahi Tuhan yang Maha Agung kerana dengan limpah kurniaNya diberikan luangan waktu dan kesempatan, dianugerahkan kesihatan dan kewaraasan akal, didorong dan digerakkan minda dan deria rasa untuk mengadakan Majlis Sambutan Maulidur Rasul 1439H. Sambutan Maulidur Rasul ini bertujuan menzahirkan syiar islam, di samping menguatkan semangat perpaduan dan silaturrahim sesama warga kampung dan pemimpin selaran dengan tema sambutan Maulidur Rasul Tahun ini, Ukhwah Islamiah Asas Penyatuan Ummah.

            Majlis ini dihadiri kira-kira seramai 240 orang termasuklah YB Datuk Hajah Hamisah Samad, Pembantu Menteri Kementerian Pembangunan Sumber & Teknologi Maklumat merangkap ADUN N.59 Tanjung Batu, Ketua Kampung Tg.Batu Keramat Encik Abdurahman Bin Burhan, JKKK Encik Kanta bin Matta. Majlis ini turut menghidangkan santapan rohani dengan jemputan penceramah yuan Ustaz Haji Ahmad Malik dan ustaz-ustaz jemputan. Selain itu, majlis ini juga dihadiri oleh wakil-wakil masjid lain serta penduduk kampung dan orang ramai.

            Majlis ini bermula pada pukul 7.00 malam dan berakhir pada 11.00 malam. Ahli jawatankuasa (AJK) maljis datang awal waktu untuk membuat persiapan sebelum majlis bermula. Pada majlis tersebut orang kampung datang dengan membawa bunga telur dan pelbagai hidangan juadah untuk majlis jamuan makan malam. Selain itu, AJK turut mempersiapkan makanan yang akan dihidangkan untuk para Jemaah setelah selesai program tersebut.

            Aturcara majlis ini bermula dengan bacaan doa’ dan bacaan aya-ayat suci Al-Quran oleh Ustaz Mohd Salleh. Beliau johan pertandingan Tilawah peringkat sekolah rendah dan naib johan peringkat bahagian daerah Tawau di Lahad datu. Kemudian majlis diteruskan dengan bacaan berzanji yang dipimpin oleh ustaz Mohd. Salleh diiringi dengan Jemaah. Acara yang dinanti-nantikan ialah ceramah khas Maulidur Rasul yang disampaikan oleh Tuan Ustaz Haji Ahmad Malik yang berkaitan tatacara hidup Rasulullah dan keperibadiannya dengan mengaitkan cara kehidupan manusia. Majlis tersebut berakhir dengan penyampaian cenderahati dan jamuan makan malam serta agihan bunga telur.