BENGKEL HRMIS GURU DAN PEN.GURU TABIKA PERPADUAN DAERAH TAWAU

13 January 2018 | Berita Terkini

TAJUK PROGRAM: BENGKEL HRMIS GURU DAN PEN.GURU TABIKA PERPADUAN      

                                                                         DAERAH TAWAU

TARIKH & MASA   : 13 JANUARI 2018 (SABTU) 9.00AM–12.00PM

TEMPAT                 : PI1M PPR TAMAN SRI TITINGAN

 

            Satu program kolaborasi telah diadakan diantara Pusat Internet 1 Malaysia (Pi1M) PPR Taman Sri Titingan bersama Jabatan Perpaduan Bahagian daerah Tawau. Program tersebut ialah Bengkel HRMIS Guru dan Penolong Guru Tabiak Perpaduan daerah Tawau. Bengkel ini telah diadakan pada hari Sabtu, 13 Januari 2018 di Pi1M PPR Taman Sri Titingan. Tujuan program ini diadakan adalah untuk memperkenalkan website Jabatan Perpaduan iaitu HRMIS dan fungsi-fungsinya. Selain itu, untuk memperkenalkan Pi1M kepada orang ramai serta mengadakan sesi advokasi sebagai sedikit pengisian.

            Bengkel Sistem Maklumat ini yang bermula pada jam 9.00 pagi dengan mengambil kehadiran peserta yang datang iaitu seramai 16 orang guru dan penolong guru Tabika Perpaduan bahagian Tawau. Sseterusnya mengadakan sesi pertama iaitu memperkenalkan Pusat Internet 1 Malaysia beserta dengan fungsi-fungsiya. Seterusnya mengadakan sesi advokasi kepada peserta iaitu Klik Dengan Bijak (KDB). KDB yang disampaikan berkesesuaian dengan dengan Bengkel ini bertajuk kesahihan maklumat dan penipuan siber. Pengurus Pi1M menggunakan aplikasi Youtube sebagai tontonan video dan slide penyampaian kepada peserta program. Sesi advokasi dibuat sebagai langkah memberi kesedaran kepada ahli rukun tetangga bahawa internet mempunyai kebaikan dan keburukan dan mereka perlu bijak dan semasa menggunakannya dan perlu mengajar anak murid mereka supaya berkhemah menggunakan internet.

            Tepat pada jam 9.30 pagi maka bermulalah Bengkel HRMIS Guru dan Penolong Guru Daerah Tawau. Bengkel ini disampaikan oleh Puan Rosmah Binti Wading selaku Pegawai Perpaduan Bahagian Tawau. Beliau menerangkan akan cara-cara menggunakan aplikasi dan website HRMIS Jabatan Perpaduan serta memberi penerangan fungsi yang terdapat pada laman website demikian. Setelah penerangan dibuat, tunjuk ajar pula diberikan kepada ahli rukun tetangga untuk menggunakan dan mengaplikasikan laman website Jabatan Perpaduan.

            Program Bengkel HRMIS Guru dan Penolong Guru ini berlangsung selama 3 jam dan berakhir pada jam 12.00 tengah hari.  Pelbagai input dan ilmu yang bermanfaat diperoleh oleh guru dan penolong guru Tabika Perpaduan hasil daripada bengkel ini. mereka bukan sahaja didedahkan dengan ilmu IT malah mengkaji sendiri laman website HRMIS Jabatan Perpaduan bagi memudahkan segala urusan berkaitan dengannya. Dalam pada itu juga, mereka lebih mengenali akan Pusat Internet 1 Malaysia dan tujuannya.