Pelancongan & Rekreasi

Tempat - tempat Menarik

 

1. Tamu Tuaran

Apabila berada di Tuaran, pastikan untuk melawat tamu mingguan (pasar). Seminggu sekali, pusat bandar ini dipenuhi dengan pelbagai pemandangan, bunyi dan bau. Orang terawal sampai boleh dapatkan pelbagai jenis juadah tempatan untuk sarapan pagi, termasuk pastri dan kek lapis seperti kuih dan mi goreng. Melihat buah-buahan dan sayur-sayuran segar serta kraf tempatan yang unik. Tuaran terkenal dengan bakul yang ditenun dari hasil tangan mereka dan tamu adalah tempat yang paling sesuai untuk tawaran yang baik.

Dijalankan

Setiap Hari Ahad di Pekan Tuaran

Waktu operasi

Seawal 6 pagi dan tutup pada 2 petang


 

2. Tamu Tamparuli

Selamat datang ke Tamparuli - rumah Jambatan Tamparuli yang terkenal, sebuah lagu rakyat kegemaran orang-orang Kadazandusun Sabah yang menceritakan jambatan gantung dan cerita seorang gadis muda yang tidak sengaja kehilangan kasut beliau ketika melintas. Terletak kira-kira 42 kilometer dari Kota Kinabalu, Tamparuli menjalankan tamu mingguannya (pasar) setiap hari Rabu di pusat bandar.

 Seperti kebanyakan tamu, ini adalah tempat terbaik untuk menyaksikan penduduk tempatan bergaul kerana mereka menjalankan perniagaan. Produk segar sering dipamerkan, serta pelbagai juadah yang baik seperti bambangan (a mangga seperti buah-buahan masam dipelihara dalam balang dan sering dihidangkan sebagai pelengkap hidangan utama) dan wain beras, yang dikenali sebagai tapai atau lihing. Anda boleh mencari apa sahaja di sini, dari pakaian untuk ternakan - jadi ia pasti menjadi satu pengalaman membeli-belah yang lain dari yang lain.

Dijalankan

Setiap Hari Rabu di Pekan Tamparuli

Waktu Operasi

Seawal 6 pagi dan tutup pada 2 petang


3. Rumah Terbalik

Contact details:

Tel : +6088 260263

Website : www.upsidedownhouse.com.my

Email : sales@trekkerslodge.com


4. Tuaran Crocodile Farm

Kg Lok Batik, Jalan Sulaman Highway

P.O.BOX 65,

89208 Tuaran

Tel: +6088 793376, +6088 793 377

Fax:088 793 623


 

5. Linangkit Cultural Village

Linangkit Cultural Village di Tuaran dan mendapatkan mengetahui secara peribadi kepada Lotud orang-salah satu daripada 32 kumpulan etnik di Sabah.Terletak di Kampung Selupoh-kira-kira satu jam memandu dari tengah-tengah Kota Kinabalu-kampung Budaya Linangkit menjanjikan melihat secara mendalam ke dalam warisan sosial dan budaya yang kaya daripada orang Lotud Sabah.Alami hari dalam kehidupan rakyat Lotud melalui smorgasbord aktiviti menarik seperti lawatan berpandu di sekitar kampung, mencuba pakaian tradisional, demonstrasi kraftangan, demonstrasi penyediaan makanan tradisional, jaring ikan tradisional, mengambil ubi kayu , persembahan kebudayaan , pelayaran sungai dan melihat kelip-kelip. Pengunjung juga akan mempunyai peluang untuk mencuba makanan tradisional Lotud semasa lawatan mereka.

Lotud, Kg. Selupoh,

P.O. Box 508,

89208 Tuaran, SABAH

Tel             : 088-787382

Fax            : 088-787381

Mobile No  : +6013-8803738 / +6012-8667236 (Mrs. Alice Tee Jilan)

E-mail        : info@linangkit.com

Website     : www.linangkit.com

Sumber rujukan daripada http://www.sabahtourism.com/destination/linangkit-cultural-village


6.Chanteek Borneo

Ditubuhkan pada 2014 , Chanteek Borneo bertujuan untuk mempromosikan warisan budaya Borneo melalui kreativiti dan inovasi produk. Pada masa ini, koleksi rumah galeri lebih daripada 238 pakaian tradisional tempatan kecil dijumpai di dalam Malaysia sahaja .

Chanteek Gallery Borneo adalah satu-satunya tempat di Malaysia di mana seseorang itu boleh mencari koleksi terbesar pakaian etnik Malaysia yang dipamerkan di bawah satu bumbung. Di sini, anda bukan sahaja akan kagum dengan koleksi halus dijahit, anda juga boleh mengalami budaya unik Sabah dalam sehari.

Ini adalah tempat untuk anda juga , untuk mencari cenderamata dan hadiah yang sempurna dan unik yang dibuat oleh masyarakat untuk diri sendiri dan untuk mencintai anda satu. Tidak syak lagi, Chanteek Gallery Borneo mesti berada dalam senarai ' tempat-tempat untuk melawat ' apabila di Sabah.


Contact Details:

Kg Lakang, Telibong-Tamparuli Road, Tamparuli, 89200 Tuaran, Sabah, Malaysia

Tel      : +6088792018 (Office),+60163290018 (Sales),+60195300018 (Sales)

Email: chanteek.borneo@gmail.com 

Website: www.chanteekborneo.com

Sumber rujukan daripada http://www.chanteekborneo.com/7. Bike Borneo(Tuaran Day Ride)

Kawasan di sekitar bandar pasaran Tuaran adalah rumah kepada suku Dusun yang tersebar di kawasan bukit dan dataran pantai menggunakan alam semula jadi rezeki. Pertanian padi, getah, buah-buahan &kelapa. Memburu di hutan dan memancing, mereka adalah mesra dan pintar.Perjalanan membawa kita melalui kawasan tengah orang Dusun, kampung-kampung tepi sungai kecil, hutan perladangan dan ke dataran pantai di mana kita akan berhenti untuk makan tengah hari di pekan Tuaran dekat dengan pagoda Cina.

Satu perjalanan 20 minit pemanduan yang singkat membawa kita kembali ke permulaan perjalanan, baik dan rata sepanjang jalan.40% daripada perjalanan ini adalah di jalan raya kotoran dan kadang-kadang mereka agak kasar, untuk sepanjang perjalanan kita mengembara di jalan kampung kecil dengan lalu lintas yang sangat sedikit. Terdapat tiga jambatan gantung untuk menambah kepada hari-hari keseronokan.Sebuah kenderaan sokongan adalah berdekatan pada setiap masa.

Email: info@bikeborneo.com
Office Phone: +60 88 484 734
Fax: +60 88 484 934

Website : http://bikeborneo.com/

Sumber rujukan daripada http://bikeborneo.com/

 

 

8. Jambatan Gantung Tamparuli

Tamparuli adalah sebuah bandar kecil dan sub-daerah Tuaran di pantai barat Sabah, Malaysia. Ia dihuni terutamanya oleh asli Dusun, manakala masyarakat Cina yang agak besar (yang mana kebanyakan Hakka) berjalan kebanyakan kedai-kedai di bandar yang betul. Seperti banyak bandar-bandar kecil yang lain di Sabah dan sememangnya Malaysia secara keseluruhan, bandar itu sendiri terdiri daripada kedua-dua rumah kedai konkrit baru dan juga orang yang kayu lama, yang terutamanya terdedah kepada kemusnahan oleh api seperti yang dibuktikan dalam kemusnahan salah satu daripada rumah kedai kayu beberapa tahun kebelakangan ini.

Mercu tanda yang paling terkenal di Tamparuli adalah jambatan lama tergantung yang diabadikan dalam lagu Jambatan Tamparuli, yang Kadazandusun lagu popular itu. Satu lagi jambatan yang dibina untuk trafik motor, menjangkau sungai jauh di bawah jambatan gantung dan sering dilimpahi hujan lebat.

Tamparuli terletak tidak jauh dari Kota Kinabalu - jalan Sandakan, menjadikannya berhenti popular untuk snek atau makanan untuk pelancong yang mengambil jalan ini dari arah Kota Kinabalu. Pekan ini juga berhenti sesuai yang dalam perjalanan ke pekan Kiulu, yang popular whitewater rafting destinasi untuk pelancong tempatan dan asing.

 

 

9.The Traditional Lotud House And Tree House, Kg Sawah Tuaran.

Tidak lengkap kunjungan ke daerah ini tanpa mengunjungi sebuah lagi pusat pelancongna terbaharu di kampong sawah, yang memaparkan sebuah keunikan suku kaum lotud dan sebuah rumah atas pokok yang satu-satunya terdapat disini.

Ramai orang , malah generasi muda suku kaum lotud yang mungkin  tidak berkesempatan melihat keadaan rumah pada masa lalu ekoran perubahan akibat kemajuan masa kini.

Oleh itu penduduk anak jati kampung,mendirikan pusat pelancongan berpeluang mengenali suku kaum lotud yang merupakan satu daripada penduduk asal Tuaran.

Kampung Sawah , Jln Bantayan Damat Sawah Tuaran

Tel: 019-602 3211

Facebook : https://www.facebook.com/The-Traditional-Lotud-House-and-Tree-House-Kg-Sawah-Tuaran-963581883675621/?fref=ts

Sumber rujukan daripada https://www.facebook.com/The-Traditional-Lotud-House-and-Tree-House-Kg-Sawah-Tuaran-963581883675621/?fref=ts

 

 

 

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.