Kemudahan Awam

Hospital Teluk Intan

Hospital baru ini dibina untuk menggantikan bangunan hospital lama di kawasan Jalan Bandar, Teluk Intan, yang dibina kira-kira 95 tahun yang lalu kerana hospital lama yang sering dilanda banjir dan tidak memenuhi keperluan semasa. Ia telah dicadangkan bahawa sebuah hospital baru dibina serta-merta. Hospital ini terletak di Jalan Changkat Jong kira-kira 4 kilometer dari pusat bandar Teluk Intan.

Ia meliputi kawasan seluas 65 ekar dimana sebelum itu kawasan tersebut adalah kawasan ladang getah. Pada akhir tahun 1982, pembinaan baru hospital pojek dimulakan "Turn-Key". Syarikat Leighton dari Australia telah berjaya dalam kontrak tender bernilai RM94.3 juta. Kerja-kerja pembinaan bermula pada 3 Januari 1984 dan siap pada bulan Februari 1987. Hospital telah diserahkan kepada Kementerian Kesihatan Malaysia pada 28 Mac 1987. Jumlah kos hospital ini kira-kira RM110 juta, dan menyediakan kedua-dua perkhidmatan pesakit luar dan dalam. Ia telah dibuka secara rasmi oleh DYMM Paduka Seri Sultan Perak pada Ogos 25, 1987. Hospital Teluk Intan memberikan perkhidmatan kepada penduduk Daerah Hilir Perak. Perkhidmatan hospital pakar turut disediakan kepada Daerah Hilir Perak termasuklah Daerah Sabak Bernam, Daerah Batang Padang, selatan Manjung, dan Daerah Perak Tengah. Hospital ini juga bertindak sebagai rujukan kepada Hospital Sabak Bernam (Selangor), Hospital TapahHospital Slim River, beberapa kes dari Hospital Manjung dan Hospital Changkat Melintang.

 

 Masjid Daerah Teluk Intan

Masjid Daerah Sultan Idris II, Teluk Intan adalah masjid yang ke-3 dibina dalam bandar Teluk Intan. Masjid yang pertama ialah Masjid Melayu di Jalan Mahkota (dan kini dikenali sebagai Masjid Melayu (Lama). Yang kedua ialah Masjid India. Pada masa ini Masjid Daerah Sultan Idris II dan Masjid India diberi kebenaran untuk mendirikan solat Fardhu Jumaat. Manakala Masjid Melayu digunakan untuk solat lima waktu dan pengajian ilmu sahaja. Lokasi Masjid Daerah Sultan Idris II terletak di persimpangan Jalan Changkat Jong dan Jalan Sekolah. Keluasan tanah tapak masjid ini lebih kurang 3 ekar. Tapak masjid ini pada asalnya ialah tapak Rumah Rehat Teluk Intan yang lama.

Masjid ini boleh menampung 2000 orang jemaah iaitu 1500 di bahagian bawah dan 500 dibahagian atas. Selain Itu, terdapat juga kemudahan tandas dan bilik mandi untuk jemaah lelaki dan wanita. tempat mengambil wudhu bagi jemaah lelaki, wanita dan OKU. Tambahan pula, terdapat sebuah bangunan Pejabat Masjid "Bangunan As-Syafie" yang terdapat kemudahan seperti bilik pejabat, bilik mesyuarat untuk 25 orang (untuk kegunaan masjid atau sewaan), perpustakaan mini dan sebuah bilik kuliah serbaguna.

 

Bangunan Persekutuan

Bangunan Persekutuan yang terdapat di pekan Teluk Intan merupakan bangunan kerajaan negeri yang merangkumi pejabat-pejabat badan kerajaan seperti Jabatan Penerangan Negara, Jabatan Pendaftaran Negara, Agensi Anti Dadah Kebangsaan dan lain-lain. Selain itu terdapat juga kemudahan awam di Teluk Intan yang lain seperti :

  • ·       Balai Polis Daerah Teluk Intan
  • ·       Hospital Besar Teluk Intan
  • ·       Dewan Besar Majlis Perbandaran Teluk Intan
  • ·       Terminal Intan
  • ·       Anson Bay Medical Centre

 

© 2014 Semua Hakcipta Terpelihara.